Σπουδαίοι τερματοφύλακες που πέρασαν από τον Α.Ο.Ξ. (Video & Photo)

Η θέση του τερματοφύλακα είναι αρκετά απαιτητική και πολλές φορές κομβική καθώς μπορεί να επηρεάσει ένα ολόκληρο παιχνίδι. Φυσικά αυτό δεν γίνεται κάθε φορά, αλλά ουκ ολίγες φορές ο τερματοφύλακας μπορεί να επηρεάσει την έκβαση ενός αγώνα με την απόδοση του, κυρίως αν είναι και “στην μέρα του”.

Στην Ξάνθη ανά τα χρόνια είχαμε εξαιρετικές περιπτώσεις τερματοφυλάκων. Αν όχι σε κάθε σεζόν, τότε σεζόν παρά σεζόν η ομάδα μας είχε έναν (τουλάχιστον) εξαιρετικό goalkeeper να υπερασπιστεί την εστία της. Μερικοί εξ αυτών έγραψαν το όνομα τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου κάνοντας αρκετούς φίλους της ομάδας να τους μνημονεύουν μέχρι και σήμερα.

Σε αυτό το άρθρο θα θυμηθούμε ορισμένους εκ της “μεγάλης σχολής την άσων ” της Ξάνθης μας. Μερικοί εξ αυτών πήραν μεταγραφή στους “μεγάλους” του ελληνικού ποδοσφαίρου και κάποιοι άλλοι συνέχισαν την καριέρα τους έξω από τα σύνορα .

ΠΟΛ ΙΤΣΟ

Ξεκινάμε την αναδρομή αυτή με τον τελευταίο που άφησε θετικές εντύπωσης με την φανέλα της Ξάνθης. Ο Αυστραλός λοιπόν Πόλ Ίτσο ήταν από τις πρώτες μεταγραφές της ομάδας μας όταν ήρθε ο Bill Papas στον σύλλογο , με τον 27χρονό πλέον τερματοφύλακα να δείχνει από την αρχή πως ήρθε για να μείνει και να μην βγει από την ενδεκάδα. Στα 2 χρόνια που έκατσε στην ομάδα μας , αγωνίστηκε 50 φορές με την φανέλα της ομάδας κρατώντας ανέπαφη την εστία του 31 φορές . Γρήγορα κέντρισε το βλέμμα πάνω του με αρκετούς να κοιτάνε τις αποδόσεις του αλλά στο τέλος αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του για λογαριασμό της Melbourne Victory. Ο ΑΟΞ( για την ώρα ) είναι η 2η ομάδα στην καριέρα του με τις πιο πολλές συμμετοχές που έχει καταγράψει ο Αυστραλός goalkeeper.

ΚΑΡΛΟΣ ΑΜΠΑΝΤ

Ο Κάρλος Αμπάντ μπορεί να έκατσε στα Πηγάδια μόνο 1 χρόνο αλλά το όνομα του απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τα ελληνικά αθλητικά ΜΜΕ , τα οποία δεν έκρυβαν τον θαυμασμό τους για τον Ισπανό goalkeeper και για τα όσα έκανε μέσα στο γήπεδο με την φανέλα της Ξάνθης. Ο Ισπανός ήρθε δανεικός από την Tenerife και ουσιαστικά ξαναβρήκε μέσα από την Ξάνθη τον καλό του εαυτό. Αναδύθηκε κορυφαίος απέναντι στον Παναθηναϊκό και στον ΠΑΟΚ εκτός , ενώ αποτελούσε τον “φύλακα άγγελο ” την εστίας του ΑΟΞ σε οποία παιχνίδια αγωνιζόταν βασικός. Με την φανέλα της Ξάνθης αγωνίστηκε για 28 αγώνες κρατώντας ανέπαφη τι να εστία του σε 8 παιχνίδια.

ΜΙΧΑΕΛ ΓΚΣΠΟΥΡΝΙΝΓΚ

Θα ήταν εγκληματικό από αυτό το άρθρο να λείπει ένας εκ των αγαπημένων τερματοφυλάκων του ΑΟΞ. Ο λόγος φυσικά για τον Μίχαελ Γκσπουρνινγκ από την Αυστρία που όσο έμεινε πραγματοποίησε εξαιρετικές επεμβάσεις και άφησε το στίγμα του στην ομάδα όσο λίγοι. Με την Ξάνθη έπαιξε 95 παιχνίδια κρατώντας 33 clean seats , με τον ΑΟΞ να είναι η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές για τον τερματοφύλακα. Κατά τη θητεία του στην Ξάνθη έφτασε μέχρι την Εθνική Αυστρίας, με την οποία είχε 3 συμμετοχές.

ΑΡΚΑΝΤΙΟΥΣ ΜΑΛΑΡΤΖ

Η Ξάνθη απέκτησε τον Αρκάντιους Μάλαρτζ από τη Λεχ Πόζναν το καλοκαίρι του 2006. Από την πατρίδα του έφυγε σχεδόν… άγραφος με μόλις 2 συμμετοχές, όμως στον ΑΟΞ εξελίχτηκε βασικός και έπαιξε 32 παιχνίδια. Ο Μάλαρτζ είχε εξαιρετικά ρεφλέξ και ύστερα από ένα χρόνο Ο Παναθηναϊκός απέκτησε τα δικαιώματα του. Με την ομάδα μας σε αυτά τα 32 παιχνίδια κράτησε 19 φορές την εστία του ανέπαφη.

ΓΙΟΥΡΙ ΛΟΝΤΙΓΚΙΝ

Ένα παιδί από τις ακαδημίες που ανέβηκε στην πρώτη ομάδα, καθιερώθηκε και κέρδισε την μεταγραφή του σε ομάδα του εξωτερικού . Ο πλέον τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Γιούρι Λοντίγκιν, δεν θα μπορούσε να λείπει από την σημερινή μας λίστα. Στα πηγάδια έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Σε 24 εμφανίσεις με τον Δημόκριτο στο στήθος κρατησε την εστία του “καθαρή” τις 13. Η Ζενίτ εντόπισε το ταλέντο του και γρήγορα κινήθηκε και τον ένταξε στο δυναμικό της.

ΖΙΦΚΟ ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ

Το καλοκαίρι του 2016 ήρθε για λογαριασμό του ΑΟΞ ο Ζιφκο Ζίβκοβιτς. Ο Σέρβος τερματοφύλακας δεν ήταν κάποιος τυχαίος. Η “προσωπική τροπαιοθήκη ” του απαριθμούσε 4 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα και έδειχνε ως η πιο ιδανική λύση για τον “άσο”. Έτσι ακριβώς εξελίχθηκαν τα πράγματα με τον Σέρβο να υπερασπίζεται την εστία μας σε 103 ματς όπου από αυτά τα 44 ήταν clean sheets. Ο πλέον νυν τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ μπορούμε να πούμε πως δεν περνάει και τις καλύτερες αγωνίστηκες του μέρες καθώς δεν μπόρεσε να εδραιωθεί στον δικέφαλο μένοντας πάντα πίσω από τον Πασχαλάκη και από τον Κοτάρσκι σήμερα. Ο Σέρβος παρόλα αυτά πέρασε εξαιρετικές μέρες στην πόλη μας όπου πήρε αγάπη . Η Ξάνθη είναι το club με το οποίο έχει καταγράψει τις πιο πολλές εμφανίσεις του.

One thought on “Σπουδαίοι τερματοφύλακες που πέρασαν από τον Α.Ο.Ξ. (Video & Photo)

  1. Η ΑΟΞΑΡΑ ΕΜΕΙΝΕ ΜΕΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ, Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΜΑΣ ΦΑΙΡΝΗ ΛΥΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΚΡΙΜΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ!!!! ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Καλά Χριστούγεννα σ ολους, καλή πρωτοχρονιά. Υγεία, οικογενειακή καλή ζωή,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *